05 Nisan, 2011

Ön seçimin "öcü" olmadığı anlaşılıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin sembolik bir biçimde 29 ilde ön seçim (bütün üyeler oy kullanıyor) ve aday yoklaması (delegeler oy kullanıyor) biçiminde gerçekleştirdiği milletvekili adaylarını saptama yöntemi ile ilgili bir açıklama yaptı: "önemli bir başarıya imza attık, ortaya çıkan sonuç şu Türkiye değişim istiyor"


Evet, Türkiye değişim istiyor. 29 ilin dışındakilerde de eğer ön seçim yapsaydınız, Türkiye'nin ne kadar değişim istediğini daha çok görecektiniz, demek geliyor içimden Kemal Kılıçdaroğlu'na. Fakat bu bile uzun yıllardan sonra çok büyük bir başarı: Artık parlamentoda halkın aday gösterdiği ve seçtiği milletvekilleri olacak. Ve bu milletvekilleri umarım Türkiye'de gerçek demokrasinin önünü açacak, lider oligarşisinden bağımsız davranma iradesinin örneği, siyasi partiler yayası ve seçim yasasındaki değişiklerin dinamosu olacaklar. Kılıçdaroğlu büyük bir yol açtı, ancak başta AK Parti olmak üzere başka hiçbir parti buna "cesaret" edemedi, edemiyor. Temayül yoklaması, mülakat ile aday "elemesi" yapıyorlar. Kamuoyu araştırmasıyla ya da  bilgisayar üzerinden "görüş" alarak kendi partilisinin iradesinin üstüne ipotek koymayı sürdürüyorlar.


Kılıçdaroğlu'nun Anadolu Ajansı'ndan ön seçim ile ilgili sözleri: "“29 ilde bütün üyelerin katılımıyla ön seçim yaptık. Demokrasiyi, biz bu ülkeye getireceğiz, kararlıyız, parti içi demokrasiyi de getireceğiz onda da kararlıyız. Siyasi partiler yasasını değiştireceğiz. İlk 4 ay içinde Siyasi Ahlak Yasası’nı çıkaracağız. Artık bu ülkede demokrasi, özgürlük sorunu olmamalı. 29 ilde ön seçim yaparak, önemli bir başarıya imza attık, ortaya çıkan sonuçlar şu: Türkiye değişim istiyor. Bir ilimizde birinci ve ikinci sırada kadın milletvekili adayları çıktı ve ön seçimden bizim düşündüğümüzden daha fazla kadınlar çıktı, son derece mutluyuz.”


Bütün CHP milletvekilleri dökülürken (neden acaba?) ön seçimden galip çıkan tek milletvekilinin CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir de Seçim Yasası’nın değiştirilerek, bütün partilere önseçimin mecbur hale getirilmesini istedi:  “Meclis İnsan Hakları Komisyonu’nda yaptığım çalışmalar ve seçmenle diyaloğu kesmemem partililer tarafından takdir edildi. Seçmen takip ediyor; aktif mi, değil mi diye. İlin sorunlarını parlamentoya taşıyıp taşımadığına bakıyor. Demek ki, Sivaslı vatandaşların sesini Meclis’te duyurabilmişim, partili partisiz tercümanları olabilmişim.Bütün illerde önseçim olmalı. Bütün partiler yapmalı. Vatandaş kimlerin milletvekili olacağı konusunda doğrudan tercih kullanmalı” 


Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails