20 Aralık, 2010

Kemal Kılıçdaroğlu'ndan tarihi sözler...

18 Aralık 2010 tarihinde gerçekleşen CHP 15. Olağanüstü Kurultayında Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu "tarihi" denebilecek sözlerle "iki dudak demokrasisi"ni bir genel başkan'ın ağzından ilk kez bu kadar açık seçik ifade etti. Bu sözleri, Parti Meclisi seçimlerinin "çarşaf" liste ile yapılmasını sağlayarak taçlandırılabilirdi. Ancak "blok listeyi" tercih etti. Şimdi milletvekillerinin nasıl seçileceği, konusunda sarfettiği sözlerini ne kadar tutacağı, kendisi için büyük bir tutarlılık sınavı olacak. 


Aşağıda CHP'nin internet sitesinde yer alan Kurultay konuşmasından alıntılanmış ilgili bölümler yer alıyor:
"Ve gelelim başka bir konuya. 12 Eylülcülerin yaptığı yasalardan biriside siyasi partiler yasasıdır. Allah aşkına bu siyasi partiler yasası Türkiye’de demokrasinin önünü tıkamıyor mu? Milli irade diyoruz. Hangi milli iradeden söz ediyor Recep Bey? Hangi milli irade? Sen liste yapıyorsun, partiler liste yapıyor vatandaşın önüne koyuyor. Ya oy verirsin ya da oy kullanmazsın diyor. Oy veriyor vatandaş, efendim milli irade tecelli etti. Bu milli irade değildir. Söz, Cumhuriyet Halk Partisinin sözü milletvekilini vatandaş kendisi seçecek.  Yani bizim vatandaşımız kendi milletvekilini seçemiyor mu? Bunu kaldıracağız. Halkın iradesi parlamentoya yansıyacak. O irade milli iradedir işte.

Ve size söz o siyasi partiler yasası bugünkü lider sultasını yarattı. O sultayı da yıkacağız. Lider sultası olmayacak. Her vatandaş gidecek sandıkta oyunu kullanacak, kendi milletvekilini seçecek ve o milletvekilinden de yeri geldiğinde hesap soracak. Çünkü biz demokrasiye inanıyoruz. Halkın iradesine inanıyoruz biz. Daha önce söylemiştim bir daha söylüyorum Sayın Başbakanın kulakları duysun diye söylüyorum. Bizim iktidarımızda %10 seçim barajı ucubesine de son vereceğiz, kaldıracağız bunu. "

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails