17 Aralık, 2010

İki dudak demokrasisi arşivine katkı -1-

Aşağıdaki haber ve demeçler, Türkiye'de "iki dudak demokrasisi"nin aldığı şekli ve ulaştığı düzeyi göstermesi açısından birer ibret vesikası olarak mutlaka kayıtlara girmelidir. Şimdilik yorumsuz aktardığım bu demeç ve sözlerin,  bu konuyu uzun zamandır takip edenler açısından "yoruma" ya da bir açıklamaya yer bırakmayacak kadar kayda değer ve sarih olduğu görülmektedir.


Tarih: 27.11.2010 - Hürriyet Gazetesi (Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile gazeteciler uçakta söyleşiyorlar. Aşağıdaki alıntı birçok gazetede aynı gün aynı şekilde yayımlandı.)


"Haziran'da seçim için start verdiniz. Yeni isimler olacak mı? 
Bizi dışarıdan bazıları eleştiriyor, onu açıklamamda fayda var, parti içi demokrasi çalışmıyor filan diyorlar. Bizde vekil olmak Tayyip Erdoğan'ın tasarrufunda değildir. 7-8 kişilik ekip var sonunda ona riyaset (başkanlık) eder. Süreç, en alt kademede ilçe teşkilatlarında başlar. Aday adayları için de birinci eleme yapılır. Sonra oralara görevlendirdiğimiz bizim her ile yönelik kişiler vardır. Onlar adaylar üzerinde ayrıca çalışır. Puanlama yapar, bize bildirirler. Sonra o 8 kişilik ekip onlar üzerinde tek tek çalışma yapar. Sonra da o ilimizde kimlerin aday olacağına karar veririz. Tek başıma benim kararım değil. Tabii ki genel başkan olarak bizim de ihtiyaca göre “Şu alanda şu arkadaşı tavsiye ediyorum” demişimdir, o kadar hakkımız da olur. "

Tarih: 11.12.2010 - Vatan Gazetesi (Eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav, 18 Aralık tarihinde yapılacak CHP Olağanüstü Kurultayı öncesinde Blok-Çarşaf liste konusunda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmeden çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bu demeçler de birçok gazetede aşağıdaki gibi yer aldı.)

"Blok listeye karşı mısınız?
Deniz Baykal’ın genel başkanlığı döneminde, tüzük değişikliği yapılırkenki düşüncemi kamuoyu bilir. Örgüt tercihlerine açık bir siyasetçiyim. Örgütten kopuk, örgüte rağmen siyaset yapılmasını da uygun bulmam. Çarşaf listenin, örgütün daha sempatiyle karşılayacağı bir liste olacağını hep düşünmüşümdür; hep önseçimi yeğlemiş bir siyasetçiyim. Örgütümüzün asla bir umutsuzluğa kapılmaması gerekir. CHP’yi elbirliği ile iktidara taşıyacağımız günlerdeyiz. CHP, iktidar yürüyüşü başlatmalıdır. Bu yürüyüşte herkes eline taşın altına sokmalıdır. ’Ben’ değil, ’biz’ diyebilmelidir, duygularını geride bırakmalıdır. Aklımızı egemen kılmalıyız."

Sav, Baykal’ın, "PM’nin çarşaf mı yoksa blok liste şeklinde mi yapılacağının gizli oyla belirlenmesine" yönelik önerisinin hatırlatılması üzerine, "Kurultay iradesi ortaya çıktığı zaman, herhangi bir engel olmaz. Onu kurultayın iradesi, delegeler belirler" dedi.

Tarih:14.12.2010 - NTV ( CHP Eski Genel Başkanı Deniz Baykal NTV Ana haberde Can Dündar'ın Konuğu oldu. Uzun süren söyleşi, 6 bölümde ntvmsnbc sitesinde yer aldı. Aşağıdaki link "iki dudak demokrasisi" açısından en can alıcı bölüm. Elbette söyleşinin tümü izlenmeli.)

Deniz Baykal'ın röportajına ulaşmak için lütfen TIKLAYIN!

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails